Wednesday, November 12, 2014

Bread Lover

Nothing beats a rusty artisan bread made from wheat and served with real butter. But for me this is a special treat for special moments - and usually these moments happen on weekends. So, I try to find good options to wheat bread especially to enjoy during the week.

I tried the "life-changing bread" first time few weeks ago. The original recipe is from this wonderful blog. The taste was really good, almost too good - I could eat the whole bread straight away. So, I am definitely doing this bread again but I started wondering if I could make it a bit more like bread reducing the amount of seeds and nuts.




The first experiment tasted a bit too healthy.. But the second one was better! Unfortunately I did not measure the ingredients precisely but here's the approximate recipe.


Oat & seed bread with dried figs // one loaf


rolled oats (around 5 dl)
ground rolled oats (around 1 dl)
coconut flour (around 1 dl)
sunflower seeds (little less than 1 dl)
pumpkin seeds (around 1/2 dl)
sesame seeds (around 2 tablespoons)
chia seeds (around 2 tablespoons)
psyllium powder (around 2 tablespoons)
butter (around 2 tablespoons)
coconut oil (around 1 tablespoon)
water (around 3 dl)
chopped dried figs
hint of salt

Mix all ingredients, pour in to a silicon loaf pan and keep in oven (175 celsius degrees) little bit over an hour.

This bread goes perfectly with butter and a stronger cheese. I also tested it with tahini, goes nicely as well! I recommend storing the bread in the fridge (or freezer) and put it into the bread roaster before serving. 



Kaura-siemenleipä kuivatuilla viikunoilla // yksi leipä


kaurahiutaleita (noin 5 dl)
jauhettuja kaurahiutaleita (noin 1 dl)
kookosjauhoja (noin 1 dl)
auringonkukan siemeniä (vajaa 1 dl)
kurpitsansiemeniä (noin 1/2 dl)
seesaminsiemeniä (noin 2 rkl)
chia-siemeniä (noin 2 rkl)
psyllium jauhetta (noin 2 rkl)
voita (noin 2 rkl)
kookosöljyä (noin 1 rkl)
vettä (noin 3 dl)
pilkottuja kuivattuja viikunoita
hieman suolaa

Sekoita kaikki ainekset, kaada silikoniseen leipävuokaan ja laita uuniin (175 astetta) reiluksi tunniksi.

Leivän päälle sopii laittaa esimerkiksi voita ja hieman vahvempaa juustoa. Kokeilin myös tahinin kanssa, toimii! Suosittelen säilyttämään leipää jääkaapissa ja paahtamaan leivän ennen tarjoilua.



2 comments:

  1. Kuulostaa herkulliselta tämä resepti! Tulee vähän mieleen Sandron leipä. Niin ja kiva blogi sinulla muutenkin, ihana idea tuo nimi! Täällä on toinen, joka nauttii perjantai-illoista aina täysillä, useimmiten juuri kotisohvalla. Tosin perjantaisin en jaksa itse laittaa ruokaa, joten turvaudun esim. pakastepizzaan, dippiin ja vihanneksiin tai Stockan herkun tapaksiin.

    Mukavaa viikkoa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. En minäkään aina jaksa kokkailla perjantaisin! Välillä käyn jossain syömässä tai haen juuri jotain mukaan. Kuitenkin poikkeuksetta parjantai-iltaan kuuluu hyvästä ruoasta nauttiminen. Kiitos, kun kommentoit! Tämä on vähän tällainen kotikutoinen blogi. Varsinkin, kun näin pimeänä aikana iphonella ei saa kovin hienoja kuvia. :)

      Delete