Saturday, November 1, 2014

Halloween soup



Chilly autumn day is the perfect time to enjoy a hot and spicy soup. I like to call this dish "Halloween soup" because of the color and pumpkin being one of the key ingredients. It's very simple and fast to prepare, and goes well as a lunch or starter. The soup can also be well put in the freezer and enjoy it later.


Spicy carrot-pumpkin soup // makes about 4 


1/2 onion
1 clove of garlic
around 1 fresh red chili
1 thumb-sized piece of fresh ginger
a bit less than 1kg of carrots
around 300g of pumpkin (I used butternut pumpkin)
100g of fresh spinach
1 teaspoon of ground turmeric
a hint of ground nutmeg
a hint of salt
chicken/vegetable fond
2 tablespoons of cream cheese 
pumpkin seeds and sprouts

Glaze chopped onion, garlic, chili and ginger in olive oil. Add chopped carrots, pumpkin, spinach and the ground spices+salt. Glaze until they get a nice golden color. Add fond + water so that the vegetables are covered. Cook until vegetables are soft. Puree the soup with blender until it is smooth, add the cream cheese in the very end and mix one more time. Serve with toasted pumpkin seeds and sprouts. 



Mausteinen porkkana-kurpitsakeitto // noin 4 annosta


1/2 sipuli
1 valkosipulin kynsi
noin 1 tuore punainen chili
peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä
vajaa 1kg porkkanoita
noin 300g kurpitsaa (käytin myskikurpitsaa)
100g tuoretta pinaattia
1 tl kurkumaa
ripaus muskottipähkinää
ripaus suolaa
kana/kasvisfondia
2 rkl tuorejuustoa
kurpitsansiemeniä ja ituja

Kuullota sipuli, valkosipuli, chili ja inkivääri oliiviöljyssä. Lisää pilkotut porkkanat, kurpitsat, pinaatinlehdet ja mausteet. Kuullota vielä hetki, kunnes saavat kultaista väriä pintaan. Lisää fondi + vettä sen verran, että kavikset peittyvät. Keitä kunnes kasvikset ovat pehmeitä ja soseuta tasaiseksi. Lisää lopussa tuorejuusto ja soseuta vielä hetki. Tarjoile paahdettujen kurpitsansiemenien ja itujen kanssa.

Happy Halloween!




2 comments: